
فناوری اطلاعات یا Information technology چیست
فناوری اطلاعات Information Technology یا به اختصار IT همان طور که به وسیله انجمن فناوری اطلاعات آمریکا ITAA تعریف شده است به مطالعه ، طراحی ، توسعه ، پیادهسازی ، پشتیبانی یا مدیریت سامانههای اطلاعاتی مبتنی بر رایانه به ویژه برنامههای نرمافزاری و سختافزار رایانه میپردازد.
به طور خلاصه ، فناوری اطلاعات با مسایلی مانند به کارگیری رایانههای الکترونیکی و نرمافزار سروکار دارد تا تبدیل ، ذخیره ، حفاظت ، پردازش ، انتقال و بازیابی اطلاعات و به عبارتی دیگر ، فناوری اطلاعات به کلیه فناوریهایی اشاره میکند که در شش حوزه جمعآوری ، ذخیرهسازی ، پردازش ، حفاظت ، انتقال و نمایش اطلاعات ، کاربرد داشته و اثرگذار هستند.
ایده های علوم کامپیوتر برای اولین بار قبل از دهه 1950 در موسسه فناوری ماساچوست MIT و دانشگاه هاروارد ذکر شد جایی که آنها در مورد مدارهای کامپیوتری و محاسبات عددی بحث میکردند.
با گذشت زمان، حوزه فناوری اطلاعات و علوم کامپیوتر پیچیده تر شد و توانست پردازش دادههای بیشتری را انجام دهد و انتشار مقالات علمی از سازمان های مختلف آغاز شد.
با نگاهی به محاسبات اولیه ، بیشتر تلاش آنها بر روی طراحی اولین رایانه دیجیتال متمرکز بود. همراه با آن ، موضوعاتی مانند هوش مصنوعی مطرح شد.
نه تنها رایانهها بلکه فناوری اطلاعات نیز صنعت بازاریابی را متحول کرده است و در نتیجه کارایی بیشتری در بازاریابی به وجود آمده است.
در طول سال 2002 ، آمریکاییها فقط از طریق اینترنت بیش از 28 میلیارد دلار کالا خریداری کردند ، زمانی که تجارت الکترونیک یک دهه بعد منجر به فروش 289 میلیارد دلاری شد.
رایانهها روز به روز پیچیدهتر میشوند به طوری که مردم در قرن بیست و یکم نیز بیشتر به آنها وابسته شدهاند و کارهایی که در گذشته با صرف هزینه و وقت زیادی انجام میشد در حال حاضر با چند کلیک انجام میشود.

اخیراً تغییر اندکی در این عبارت داده میشود تا این اصطلاح به طور روشن دایرهی ارتباطات مخابراتی را نیز شامل گردد بنابراین عدهای بیشتر تمایل دارند تا عبارت فناوری اطلاعات و ارتباطات Information and Communications Technology یا به اختصار ICT را به کار برند.
بسیاری مفهوم فناوری اطلاعات را با رایانه و انفورماتیک ادغام میکنند ، این درحالی است که اینها ابزارهای فیزیکی فناوری اطلاعات میباشند نه تمامی آنچه که فناوری اطلاعات پوشش میدهد.
امروزه معنای IT بسیار گسترده شده است و بسیاری از جنبههای محاسباتی و فناوری را در بر میگیرد و نسبت به گذشته شناخت این اصطلاح آسانتر شده است.
چتر فناوری اطلاعات ، تقریباً بزرگ است و بسیاری از زمینهها را پوشش میدهد. فناوری اطلاعات متشکل از چهار عنصر اساسی انسان ، سازوکار ، ابزار و زمان است.
متخصص IT وظایف گوناگونی دارد از جمله نصب برنامههای کاربردی تا طراحی شبکههای پیچیده رایانهای و پایگاه دادههای اطلاعاتی.
با افزایش چشمگیر تنوع تجهیزات و خدمات مربوط به فناوری اطلاعات ، مدیریت خدمات ارائه شده در این حوزه نیز با چالشهای فراوانی روبرو شده است.
مدیریت رسیدگی به مشکلات و درخواستها ، مدیریت تجهیزات و منابع در رابطه با خدمات پشتیبانی فنی و تخصیص آنها به کاربران و همچنین نظارت ، کنترل و برنامهریزی در این زمینه از جمله مواردی است که مدیران حوزه فناوری اطلاعات را بر عهده دارند.
در بیشتر کشورها این دانش در دانشگاهها با عنوان رشته فناوری اطلاعات شناخته میشود ، در حالیکه در ایران بر اساس تصمیم سازمان آموزش عالی کشور عنوان مهندسی فناوری اطلاعات برای این رشته بکار برده میشود.