
رمزنگاری یا Cryptography چیست
رمزنگاری یا Cryptography دانشی است که به بررسی و شناخت روشهای انتقال یا ذخیره اطلاعات به صورت امن حتی اگر مسیر انتقال اطلاعات و یا محل ذخیره اطلاعات ناامن باشند میپردازد.
ریشه واژه Cryptography برگرفته از یونانی به معنای پنهان نوشتن متون است. رمزنگاری پیشینه طولانی و درخشان دارد که به هزاران سال پیش برمیگردد.
رمزنگاری در زبان انگلیسی معادل واژه Cryptography است که برگرفته از دو واژه زبان یونانی Kryptos به مفهوم پنهان و Graphien به معنای نوشتن است.
رمزنگاری یا Cryptography
کارشناسان رمزنگاری بین رمز و کد تمایز قائل میشوند. رمز عبارت است از تبدیل کاراکتر به کاراکتر یا بیت به بیت بدون آن که به محتویات زبان شناختی آن پیام توجه شود.
در مقابل کدگذاری تبدیلی است که واژهای را با یک واژه یا علامت دیگر جایگزین میکند. امروزه از کدها استفاده چندانی نمیشود اگر چه استفاده از آن پیشینه طولانی و پرسابقهای دارد.
موفقترین کدهایی که تاکنون ابداع شدهاند توسط ارتش ایالات متحده و در خلال جنگ جهانی دوم بکار گرفته شد.
رمزنگاری با استفاده از روشهای ریاضی ، برای برقراری امنیت اطلاعات است. در اصل رمزنگاری دانش تغییر دادن متن پیام یا اطلاعات به کمک کلید رمز و با استفاده از یک الگوریتم رمز است.
به صورتی که تنها شخصی که از کلید و الگوریتم آگاه است میتواند اطلاعات اصلی را از اطلاعات کدگذاری شده استخراج کند و شخصی که از یکی یا هر دوی آنها آگاهی ندارد نمیتواند به اطلاعات دسترسی پیدا کند.
دانش رمزنگاری بر پایه اصولی مانند نظریه اطلاعات ، نظریه اعداد و آمار بنا شده است و امروزه به طور خاص در علم مخابرات مورد بررسی و استفاده قرار میگیرد.
در رمزنگاری وجود اطلاعات یا فرستادن پیام به هیچ وجه پنهان نیست و ذخیره اطلاعات یا فرستاده پیام مشخص است اما تنها افراد مورد تایید میتوانند اطلاعات اصلی را بازیابی کنند.
در رمزنگاری محتویات یک متن به صورت حرف به حرف و در بعضی موارد بیت به بیت تغییر داده میشود و هدف تغییر محتوای متن است نه تغییر ساختار آن ولی در مقابل ، کدگذاری تبدیلی است که واژهای را با یک واژه یا نماد دیگر جایگزین میکند و ساختار متن را تغییر میدهد.
کدگذاری یا Encryption
کدگذاری یا Encryption روند رمز کردن پیامها یا اطلاعات است به گونه ای که تنها افراد مجاز قادر به خواندن آن باشند و نباید با رمزنگاری یا کدینگ اطلاعات اشتباه شود.
پیام یا اطلاعات با استفاده از یک الگوریتم کدگذاری شده و علائم رمزی به وجود میآید که فقط در صورت رمزگشایی قابل خواندن هستند.
در کدگذاری معمولا یک کلید کدگذاری تصادفی که توسط یک الگوریتم تولید شده است به کار گرفته میشود. اگر چه شاید رمزگشایی پیام بدون در اختیار داشتن کلید ممکن باشد اما در یک کدگذاری خوب منابع محاسباتی زیادی برای این کار لازم است.
هدف از کدگذاری اطمینان از این است که فقط کسانی که مجاز به دستیابی اطلاعات پیام یک متن یا یک فایل هستند قادر به خواندن آن و استفاده از کلید کدگذاری باشند.
مدت طولانی است که کدگذاری به منظور ارتباطات مخفی توسط دولتها و ارتشها مورد استفاده قرار گرفته است. در حال حاضر به طور معمول به منظور حفاظت از اطلاعات در انواع زیادی از سیستمهای شخصی مورد استفاده قرار گرفته است.
همچنین کدگذاری برای حفاظت اطلاعات در نقل و انتقال مورد استفاده قرار گرفته است. به عنوان مثال اطلاعات از طریق شبکه انتقال داده میشوند تجارت الکترونیکی ، شبکه تلفن همراه ، میکروفنهای بیسیم ، دستگاههای بلوتوث و دستگاههای خودپرداز بانک همگی از کدگذاری استفاده میکنند.
در سالهای اخیر گزارشهای متعددی از مورد نفوذ قرارگرفتن اطلاعات در نقل و انتقال وجود داشته است. همچنین به منظور حفاظت در برابر استراق سمع ترافیک شبکه توسط کاربرهای غیرمجاز باید کدگذاری شده باشند.
با پدید آمدن رایانهها و افزایش توان آنها ، دانش رمزنگاری وارد علوم رایانه شد و این پدیده ، موجب بروز سه تغییر مهم در مسائل رمزنگاری شد:
- وجود توان پردازشی بالا این امکان را پدید آورد که روشهای پیچیدهتری برای رمزنگاری به وجود آید.
- روشهای رمزنگاری که تا پیش از آن اصولا برای رمز کردن پیام به کار میرفتند ، کاربردهای تازه و زیادی پیدا کردند.
- رمزنگاری عمدتا روی اطلاعات متنی انجام میگرفت اما ورود رایانه باعث شد که رمزنگاری روی انواع اطلاعات و بر مبنای بیت انجام شود.