کامپیوتر

پارتیشن بندی GPT چیست

GPT کوتاه شده عبارت GUID Partition Table به معنی جدول پارتیشن GUID است ، استانداردی برای طرح بندی جدول پارتیشن در هارد دیسک است که از شناسه‌های منحصربه‌فرد استفاده می‌کند.

پارتیشن یک تقسیم مجازی از هارد دیسک (HDD) یا درایو حالت جامد (SSD) است. هر پارتیشن می تواند در اندازه متفاوت باشد و به طور معمول عملکرد متفاوتی را انجام می دهد.

جدول پارتیشن GPT استانداردی برای چیدمان جداول پارتیشن یک دستگاه ذخیره سازی مانند درایو هارد دیسک یا درایو حالت جامد با استفاده از شناسه های منحصر به فرد است.

GPT طرح‌بندی جدیدتر و پیشرفته‌تر برای جدول پارتیشن است که به تدریج جایگزین MBR می‌شود. MBR از ۳۲ بیت برای ذخیره آدرس‌ بلاک‌ها و اطلاعات مربوط به اندازه پارتیشن‌ها استفاده می‌کند.

GPT بخشی از استاندارد رابط UEFI است که جایگزین پیشنهادی انجمن EFI برای BIOS در رایانه‌ها است با این وجود به دلیل محدودیت‌های جداول پارتیشن بندی MBR ، برای برخی از سیستم‌های بایوس نیز استفاده می‌شود.

در دیسک‌هایی که از سکتورهای ۵۱۲ بایتی استفاده می‌کنند ، جدول پارتیشن MBR نهایتا حجمی با حداکثر اندازه ۲ ترابایت را اجازه می‌دهند و آدرس‌دهی سکتورهای بالاتر از آن ممکن نیست.

MBR vs GPT

تعدادی از تولیدکنندگان هارد دیسک ، دیسک‌هایی با سکتورهای ۴ کیلوبایتی طراحی کرده‌اند که این محدودیت را تا حدودی برداشته و این مقدار را به ۱۶ ترابایت رسانده‌اند.

تمامی سیستم‌عامل های مدرن از GPT پشتیبانی می کنند. برخی از جمله macOS و Microsoft Windows در معماری x86 ، با بوت شدن از پارتیشن‌های GPT فقط در سیستم‌هایی با رابط EFI پشتیبانی می‌کنند اما FreeBSD و اکثر توزیع‌های لینوکس می‌توانند از پارتیشن‌های GPT روی سیستم‌هایی با رابط BIOS یا EFI بوت شوند.

همچنین GPT ، محدودیت چهار پارتیشن اولیه را هم ندارد و می‌توان به تعداد ۱۲۸ پارتیشن داشت البته این مقدار به پارامترهای مختلفی بستگی دارد.

یکی از مزایای دیسک های GPT این است که می توانید بیش از چهار پارتیشن روی هر دیسک داشته باشید که برای دیسک های بزرگتر از 2 ترابایت (TB) مورد نیاز است.

منبع
نکته طلایی
دکمه بازگشت به بالا
Translate